De verkeersregels in Zweden wijken in de meeste gevallen niet af van de regels in Nederland. Toch zijn er enkele uitzonderingen die hieronder behandeld zullen worden.
Plaats / voertuig | Maximum snelheid |
---|---|
Binnen de bebouwde kom (tenzij anders staat aangegeven) | 50 km/uur |
Binnen de bebouwde kom nabij scholen | 30 km/uur |
Buiten de bebouwde kom | 70, 80 of 90 km/uur |
Auto(snel)wegen | 70, 80, 90, 100, 110 of 120 km/uur |
Auto + geremde aanhanger/caravan | 80 km/uur |
Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg) indien a) het totale gewicht (aanhanger + lading) minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto | 80 km/uur |
Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg) indien a) het totale gewicht (aanhanger + lading) meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto | 40 km/uur |
In Zweden is het maximaal toegestane alcoholpromilage 0,2‰. Dit promilage is vaak na één biertje al bereikt. Rijden onder invloed wordt zeer zwaar bestraft.
Zweden is een bosrijk land en dat betekent dat er veel wild te vinden is, maar helaas betekent dit ook dat aanrijdingen met wild vrij vaak voorkomen. Langs grote wegen zijn vaak wildhekken (viltstängsel) geplaatst om wild op de weg te voorkomen.
Elanden komen met name in Midden- en Zuid-Zweden veel voor en je moet altijd alert zijn op overstekende elanden. Waneer je toch onverhoopt een eland aanrijdt, dien je direct de politie te waarschuwen. Dit geldt overigens ook voor een aanrijding met andere "evenhoevigen", zoals onder andere zwijnen, reeën en natuurlijk de rendieren in het noorden.
Je mag op een parkeerplaats maximaal 24 uur parkeren, dit geldt echter niet in het weekend.
Het is in Zweden verboden:
Bij het bord "datumzon" moet je, als je gewoon langs de weg wilt parkeren (niet in vakken), op de even dagen aan de oneven kant parkeren en op de oneven dagen aan de even kant parkeren. In sommige steden is een groot deel van de (binnen)stad een "datumzon", dan staat dit aangegeven langs de grotere invalswegen.
Het voeren van dimlicht is in Zweden verplicht. Dit betekent dat er dus ook overdag met de verlichting aan gereden moet worden.
In Zweden maakt men multifunctioneel gebruik van de vluchtstroken. Uiteraard kunnen de vluchtstroken, net als in Nederland, gebruikt worden om te stoppen in geval van pech. Daarnaast worden ze gebruikt als in- en uitvoegstrook en als fietspad.
Tenslotte gebruikt men de vluchtstrook op tweebaanswegen ook als uitwijkplaats voor langzamere voertuigen. Wanneer je, bijvoorbeeld met een caravan, langzamer rijdt dan het overige verkeer, dan is het in Zweden gebruikelijk (niet verplicht) om uit te wijken naar de vluchtstrook en zo het snellere verkeer te laten passeren. Wanneer men ruimte voor je maakt is het ook gebruikelijk om de ander hiervoor te bedanken door afwisselend met de linker en rechter richtingaanwijzer te knipperen.
Voordelige winterbanden zijn onder andere te koop via onze partner Bandenconcurrent.nl.
* Dit geldt wanneer er op de weg sprake is winterse omstandigheden (sneeuw, ijzel en bevriezingsgevaar). De politie bepaald ter plaatse of dit het geval is.
Omdat het in vrijwel heel Zweden vooraf moeilijk te voorzien is of er tijdens deze periode sprake zal zijn van winterse omstandigheden is het aan te raden om geen risico's te nemen en dus gedurende deze periode op winterbanden te rijden.
Spijkerbanden (dubbdäck) mogen gebruikt worden tussen 1 oktober en 15 april en buiten deze periode in geval van winterse omstandigheden.
Er zijn echter enkele straten in een aantal Zweedse steden (o.a. in Göteborg, Stockholm en Uppsala) waar spijkerbanden het hele jaar door verboden zijn.
Winterbanden zijn in Nederland te huur bij diverse bandenspeciaalzaken, maar mogelijk verhuurt je eigen garage ook winterbanden. Uiteraard kan je je winterbanden, ook dubbdäck (spijkerbanden), ook in Zweden huren.
Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)
ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden
Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden
Peter Brouwer Geplaatst op dinsdag 22 februari 2022 om 15.36 uur 00
Goedemiddag, Is het zinvol om onze elektrische fietsen mee te nemen in augustus voor het gebied Zuid Zweden?
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 22 februari 2022 om 16.04 uur 00
In Zweden kan je prima fietsen, zowel met gewone als een elektrische fietsen.
Visit Sweden heeft hier een stuk geschreven over de mooiste fietsroutes in Zweden: https://visitsweden.nl/te-doen/natuur-buitenleven/fietsen/de-beste-fietsroutes-van-zweden/ & https://visitsweden.nl/te-doen/natuur-buitenleven/fietsen/
Ik zou je wel aan willen raden om een fietshelm te dragen, deels omdat er niet overal fietspaden zijn, maar ook omdat Zweden heuvelachtig is en het bergafwaarts erg hard kan gaan. Voor kinderen jonger dan 15 jaar is het dragen van een fietshelm verplicht.
Veel fietsplezier!
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper Metselaar
Tine Geplaatst op woensdag 27 november 2019 om 21.38 uur 10
Je mag 24 u parkeren op 1 plek, hoe zit dit met campers? Kunns9n wij ons gewoon aan de kant van de weg zetten om fe overnachten of is het toch best om een camping op te zoeken?
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 3 december 2019 om 12.50 uur 00
Hej Tine,
Ook met een camper mag je 24 uur parkeren, tenzij anders staat aangegeven. Je moet echter wel op de (doorgaande) wegen blijven, dus je mag de camper niet ergens op een bospaadje neerzetten (zie de informatie over het Allemansrecht: https://www.zwedenweb.com/algemeen/allemansrecht/).
Met vriendelijke groet,
Redactie ZwedenWeb
Jasper Metselaar